• CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img
 • CC img

VEELGESTELDE VRAGEN

Vragen over de toelatingsvoorwaarden

Zowel studenten als niet-studenten kunnen deelnemen aan Camp Counselors USA. Iedere nationaliteit kan zich voor het programma aanmelden. Er zijn enkele beperkingen voor mensen die zich vanuit een ander land dan hun thuisland aanmelden. Neem contact op met het Nederlandse CCUSA kantoor voor meer informatie. De kandidaten die wij zoeken dienen tussen de 18 en 27 jaar oud te zijn. Bovendien dienen kandidaten minimaal 9 weken beschikbaar zijn en goed in het Engels te kunnen communiceren.

Helaas, het is een door Amerika en het J1-programma gestelde voorwaarde dat eenieder die dit ‘cultural exchange visum’ krijgt uiterlijk 1 juni van die betreffende zomer 18 jaar of ouder moet zijn. Als je na 1 juni pas 18 wordt dan zul je nog even moeten wachten. Dan verwelkomt CCUSA je aanmelding graag volgend jaar!
Als je op camp bent is het belangrijk dat je effectief in het Engels kan communiceren met zowel de kinderen als met het andere camp personeel. Het sollicitatie interview dat je bij CCUSA gaat doen is altijd in het Engels. Op die manier kunnen we je Engelse spreekvaardigheid en begripsvermogen beoordelen. Verder verwachten we van alle deelnemers dat ze in staat zijn hun aanmelding in het Engels in te vullen.
Helaas, de laatst mogelijke vertrekdatum die we kunnen toestaan is 15 juni. In juli zijn de meeste camps al halverwege hun sessies. De meeste camps starten tussen 25 mei en 15 juni. De camps nemen graag counselors aan die van het begin tot het eind aanwezig kunnen zijn. Vooral voor eerstejaars counselors is het belangrijk dat ze de eerste week op camp (training / oriëntatie) niet missen.

Nee helaas, CCUSA dient voor de camps alleen kandidaten naar voren te schuiven die zich de volledige 9 weken op camp kunnen inzetten. Mocht je geen 9 weken de tijd hebben maar toch graag op een summercamp willen werken dan is CCUSA’s ‘Camp Counselors Russia’ programma misschien iets voor jou. Bij dit programma in Rusland kun je ook kiezen voor een programma van 4 of 8 weken.

Vragen Over het Aanmelden

Als je er voor kiest je vliegreis door CCUSA te laten regelen dan worden je vluchten geboekt via ons hoofdkantoor. Je reist naar je summercamp en komt daar aan op de dag dat je daar volgens je contract verwacht wordt. Het komt ook voor dat je een dag eerder vertrekt als dit noodzakelijk is vanwege overstaptijden, aansluitende vluchten, of een doorreis naar camp per bus. In dat geval overnacht je in New York en reis je de volgende dag verder. CCUSA baseert de keuze voor een bepaalde luchtvaartmaatschappij op basis van: kosten, beschikbaarheid, en vertrek en aankomsttijden. Dit kán betekenen dat het geen rechtstreekse vlucht is, en er dus een overstaptijd kan zijn van enkele uren. De heenreis wordt verzorgd tot aan je camp, waar dan ook in de USA. De terugreis naar Nederland is altijd vanuit New York.

Er zijn verschillende functies waarvoor je gekozen kunt worden: Counselors kunnen bijvoorbeeld ‘Specialist / Activity Counselor’ zijn, of ‘General Counselor’, of ‘Lifeguard’. Support Staff medewerkers kunnen een functie krijgen in de keuken, in de beveiliging, in het onderhoud, of op kantoor. Jij als deelnemer maakt de keuze voor ofwel Counselor ofwel Support Staff. Vervolgens hangt de precieze functie die je krijgt af van je vaardigheden, hobbies en ervaring. Kijk voor meer informatie op de pagina “Jouw Rol als Counselor” en “Jouw Rol als Support Staff”.
Als je Camp Counselor wil zijn dien je inderdaad enige ervaring te hebben. Onder ervaring verstaan we bijvoorbeeld: ervaring in lesgeven, ervaring bij een kinderdagverblijf, coach ervaring, babysitting of het zorgdragen voor jongere broertjes, zusjes, neefjes of nichtjes gedurende een langere periode.
We zijn voornamelijk op zoek naar deelnemers die goed zijn in één of meerdere activiteiten. Dat hoeven niet per se sportactiviteiten te zijn. We zoeken naast sportievelingen ook creatievelingen en deelnemers die muziekaal zijn. Op deze website vind je een lijst met wel 80 activiteiten die op camps gedaan worden. Neem die lijst eens door, dan kom je vast wel activiteiten tegen waar je goed in bent. Misschien zijn er activiteiten waarin je les kan geven en anders kun je er misschien bij assisteren. Voor mensen die op een “special needs camp” willen werken (met kinderen en volwassenen met een beperking) is het goed om te weten dat CCUSA een opleiding of ervaring in dit soort werk ook als een camp vaardigheid (skill) ziet
ABSOLUUT! CCUSA camps zijn altijd op zoek naar tennisinstructeurs en instructeurs voor allerlei andere activiteiten. Voor de meeste activiteiten zijn diploma’s of certificaten nuttig, maar ze zijn niet noodzakelijk. Je hoeft echt geen wereldkampioen of Olympisch atleet te zijn. Onderschat je eigen ervaring niet. En onthoud, je geeft les aan Amerikaanse jonge kinderen, niet aan experts. Het is de praktische ervaring die je hebt die telt. Dat is waar we naar op zoek zijn. Als je wel een belangrijk certificaat of diploma hebt is dat een mooie bonus!
Dit is helaas niet mogelijk. CCUSA zoekt altijd naar geschikte camps die perfect matchen met de ervaring en de vaardigheden die je hebt. We plaatsen je op een camp dat bij je past. Onthoud dat je na camp uitgebreid de tijd krijgt om door Amerika te reizen voor sight-seeing. Die tijd kun je gebruiken om je favoriete staten en steden te bezoeken.
Het is te ingewikkeld om vrienden samen op één camp te plaatsen. We doen dat daarom ook niet. Een goed alternatief kan zijn dat je ieder op een ander camp gaat werken en elkaar na afloop van camp ergens in Amerika treft. Je kunt dan nog maximaal 30 dagen samen rondreizen. De meeste Camp Directors willen liever geen duo’s of groepjes vrienden aannemen. Hier zijn verschillende redenen voor. Soms integreren twee mensen die elkaar al kennen minder goed in een nieuwe groep. Ook zijn camps bang dat als één van de twee heimwee krijgt en naar huis wil, dat de ander dan ook weggaat. De reden kan ook heel simpel zijn; misschien heeft het camp nog maar plek voor één counselor en dus niet voor allebei. Je hoeft niet bang te zijn om alleen te gaan. Meteen na aankomst op camp zul je merken dat je niet de enige bent die alleen gekomen is. Iedereen wil graag vrienden maken op camp en dat lukt dus ook heel snel en gemakkelijk.

Als vuistregel geldt, hoe vroeger je je aanmeldt, des te eerder heb je een plaatsing op een camp. Vooral deelnemers die zich voor kerst aanmelden hebben een goede kans op een snelle plaatsing. Wacht dus niet tot vlak voor de deadline van 1 maart. Meld je aan zodra je zeker weet dat je naar camp wil. MELD JE NU AAN.

De meeste camps openen ergens tussen 25 mei en 15 juni. Een paar camps starten iets eerder of later. Jouw vertrekdatum hangt af van je eigen beschikbaarheid en de startdatum van je camp.
Als je nog niet zeker weet wanneer je examens of herkansingen zijn, vul dan een veilige vertrekdatum in. Neem de eerst mogelijke datum waarop je zeker kan vertrekken. Mocht je een tijdje later weten dat je al eerder weg kan, laat het ons dan weten zodat we je aanmelding kunnen aanpassen. Onthoud wel dat hoe eerder je beschikbaar bent, des te meer camps in aanmerking komen en hoe groter je kansen zijn om het perfecte camp te vinden. Als je je aanmeldt als Support Staff dan is je beschikbaarheidsperiode altijd gebaseerd op je officiële zomervakantie.

Voor de functie van Counselor en Supper Staff heb je 2 verschillende referenties nodig. De door jou uitgekozen referenten vullen een CCUSA referentie vragenlijst in. De personen die een referentie voor je invullen dienen je te kennen vanuit een opleiding of werk situatie en dienen je minstens 6 maanden te kennen. Denk bijvoorbeeld aan personen als docenten, sport coaches, een babysit adres, stagebegeleider, werkgever etc. CCUSA accepteert GEEN referenties van vrienden of familieleden! Alle referenties moeten in het Engels zijn ingevuld.

Ja, je dient jezelf inderdaad via de normale weg aan te melden. Stuur alsjeblieft ook een brief van het camp mee waarin staat dat ze je een baan aanbieden. Zodra je bij CCUSA bent geaccepteerd als deelnemer sturen we je aanmelding en gegevens door naar het camp. Als visa sponsor is CCUSA verplicht iedere summercamp deelnemer te screenen, ook al is hun al een baan toegezegd.

Ja, CCUSA Nederland heeft coördinators (Area Reps) in iedere provincie van het land. Bij één van de Area Reps heb je je sollicitatiegesprek. De Area Reps kunnen je alles vertellen over het programma. Dit zijn jonge mensen uit jouw regio die zelf ook op camp hebben gewerkt. Ook organiseren we tussen medio september en medio dec ember informatiebijeenkomsten op verschillende plekken in het land. Tijdens zo’n bijeenkomst geven we informatie over het werken op summercamp, de verschillende soorten camps, reizen, kosten, zakgeld etc. Wil je weten wanneer we bij jou in de buurt zijn of jouw opleiding bezoeken? Kijk dan op deze website in de evenementen agenda. Natuurlijk kun je voor vragen ook altijd contact opnemen met ons kantoor in Den Haag.

Absoluut. CCUSA heeft interviewers in iedere provincie. Je hoeft dus nooit ver te reizen voor jouw sollicitatie-gesprek. Zodra je aanmelding compleet is en je klaar bent voor een sollicitatie interview plannen we je automatisch in bij de dichtstbijzijnde interviewer.
Vanwege de aard van het programma zijn er bepaalde medische aandoeningen die deelname helaas niet mogelijk maken. CCUSA heeft vele jaren ervaring. In al die jaren hebben we een heel goed beeld gekregen van welke medische klachten wel een problem opleveren op camp en welke niet. Te allen tijde zullen we de gezondheid en het welbevinden van de counselors, support staff en de kinderen op de eerste plaats zetten. We trachten hier altijd een eerlijke afweging in te maken en we bekijken iedere aanmelding afzonderlijk, maar er zijn nu eenmaal enkele medische klachten die erger kunnen worden doordat ‘naar camp gaan’ een spannende nieuwe tijd met zich meebrengt en een nieuwe omgeving. Ook zijn er medische aandoeningen die in Amerika ernstiger worden gevonden dan in andere landen en waarvoor we geen verzekering kunnen regelen. De verzekering die je via CCUSA krijgt dekt geen kosten voor medische klachten waar je in Nederland al last van had. Iedere deelnemer krijgt van ons een formulier dat door de huisarts dient te worden ingevuld. Als je medische klachten hebt, heb je daarbij ook nog een brief van de huisarts nodig waarin de klacht en behandeling wordt uitgelegd. Ons kantoor in Amerika zal deze informatie beoordelen. Ben je er a.u.b. van bewust dat eenieder die oneerlijk is over zijn medische achtergrond door ons kan worden geannuleerd zonder teruggaaf van betaalde programmakosten. Mocht je een medische klacht hebben waarmee je wel op camp mag werken, zorg er dan in ieder geval voor dat je zelf extra verzekering regelt. Neem voor meer informatie over dit onderwerp gerust contact op met ons kantoor in Den Haag.

VRAGEN OVER HET PROGRAMMA

Aangezien we bij CCUSA met jonge mensen te maken hebben die vaak nog studeren proberen we de programmakosten altijd zo laag mogelijk te houden. Bovendien wordt iedere deelnemer op camp betaald in de vorm van zakgeld. Het bedrag hangt af van je leeftijd. Bekijk voor meer informatie hierover de pagina’s Dit Bieden Wij Jou en Dit Zijn de Kosten.
Roken en alcohol drinken worden ten zeerste afgeraden. Ieder camp heeft zijn eigen regels wat betreft roken en alcohol drinken. Sowieso mag op geen enkel campterrein alcohol gedronken worden. Onthoud a.u.b. dat als je de regels van je camp overtreedt, je ontslagen kan worden. BELANGRIJK: De minimum leeftijd voor het drinken van alcohol in Amerika is 21!
Op camp heb je over het algemeen 1 vrije dag per week, plus iedere dag 1 a 2 uurtjes overdag. Bovendien heb je iedere week wel een keer een avond vrij. Ieder camp organiseert het rooster voor vrije tijd op zijn eigen manier, dus wanneer en hoe lang je precies vrij hebt wordt bepaald door je camp.
CCUSA streeft er altijd naar om deelnemers zo snel mogelijk te plaatsen. Hoe flexibeler je kan zijn wat betreft camp types en je beschikbaarheidsperiode, des te groter je kans is op een snelle plaatsing. CCUSA begint al met plaatsen in oktober. Desalniettemin kost het tijd om een ‘perfecte match’ voor je te vinden. CCUSA plaatst je niet zomaar op een willekeurig camp. ONTHOUD, HOE EERDER JE JE AANMELDT, DES TE GROTER JE KANSEN ZIJN OP EEN SNELLE PLAATSING.
Alle plaatsingen op camp zijn definitief. CCUSA werkt alleen met de beste summercamps en wij doen ons uiterste best om een camp voor je te regelen dat valt binnen de camp types die je geselecteerd hebt en dat past bij je vaardigheden. Als je niet tevreden bent, neem dan contact op met het CCUSA kantoor in Den Haag om je mogelijkheden te bespreken. We vinden het belangrijk dat je blij bent met je plaatsing.
Nee, CCUSA geeft je een lijst van CCUSA deelnemers uit de hele wereld die ook naar jouw camp gaan… wellicht staan er ook landgenoten op die lijst. Bovendien vliegen deelnemers die hun reis door CCUSA hebben laten regelen vaak in kleine groepjes naar New York. Wie weet heb je dus wel één of meerdere reisgenoten. En al moet je alleen vliegen, je bent niet lang alleen! Zodra je op camp bent zul je veel internationale collega’s ontmoeten die ook allemaal alleen naar camp zijn gekomen. Het is vaak makkelijker om nieuwe vrienden te maken als je niet met een groep vrienden van thuis bent, maar alleen. Bovendien, Amerikanen zijn ontzettend aardig!
CCUSA regelt een perfecte verzekering voor je. Hoge medische kosten worden na een telefoontje naar de verzekeringsmaatschappij meestal direct door de verzekering betaald. Bij lagere kosten voor bijvoorbeeld een dokters consult kan het zijn dat je het bedrag eerst zelf voorschiet en het vervolgens van de verzekering terug krijgt. Onthoud wel dat om geld terug te krijgen je altijd een ‘claim-formulier’ dient in te vullen.
De Amerikaanse overheid verstrekt ‘J-1 cultural exchange visa’ aan CCUSA deelnemers. Dit is geen algemene werkvergunning! Counselors mogen alleen op summercamp werken en alleen in de rol van counselor. Na het voltooien van het werk op camp mogen counselors niet voor andere werkgevers werken. Support Staff medewerkers die hun zomer op camp succesvol hebben afgerond mogen eventueel wel bij andere werkgevers werken, mits ze binnen hun visumperiode blijven. Neem voor meer informatie contact op met ons CCUSA kantoor.

VRAGEN OVER HET TERUGKEREN NAAR CAMP

Je kunt al meteen beginnen met de online aanmelding. Echter om je aanmelding compleet te maken heb je een contract of een brief/email van je camp nodig waarin ze aangeven dat je terug mag komen. Als je vorig jaar een CCUSA aanmelding hebt ingevuld en naar camp bent geweest, dan kun je die aanmelding weer opvragen in het ‘application center’. Je hoeft hem dan alleen maar een beetje aan te passen. Het enige wat je hoeft te doen is inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord van de vorige keer. De rest wijst zich vanzelf. Ga je voor de 3e keer of meer naar camp, zorg dan dat je je op tijd (uiterlijk medio maart) aanmeldt want de visumpapieren door deze counselors is beperkt. 

Absoluut! Ieder jaar kiezen mensen, die eerder met een andere organisatie naar camp zijn geweest, er voor om terug naar camp te gaan met CCUSA. Het enige dat je hoeft te doen is een korte CCUSA Returnee aanmelding in te vullen en een brief, email of contract van je camp op te sturen. Bel of email vantevoren wel even ons kantoor in Den Haag zodat we kunnen kijken of jouw camp ook staat ingeschreven bij CCUSA.